vrijdag 14 augustus 2015

Ik wil belastingen betalen!

Ik vraag me af wanneer wij auditie gedaan hebben om mee te spelen in een absurde film? Want zo voelen we ons hier van tijd tot tijd. Correctie: op regelmatige basis.

Een voorbeeldje: Om belastingontduiking tegen te gaan, zijn de banken sinds kort verplicht om informatie over je rekeningen (saldo, verrichtingen, die paar euro interest, ...) door te geven aan de Amerikaanse belastinginspectie. Dit heeft als gevolg dat heel wat banken je niet langer als klant willen wanneer je emigreert. Dit geldt bv. voor internetbanken. Maar bon, onze bank staat ons dus wel toe om een rekening te behouden in België. Wel moeten we voor 22 augustus een W-9 formulier, met bewijs van waar je woont door een officiële overheid, doorsturen naar Brussel. Dit formulier zorgt ervoor dat je kan (!) belastingen betalen in de VS. Ok, in principe.

Zie hier de praktijk: Op het W-9 formulier van de echtgenoot moet idealiter zijn social security number vermeld worden. Yep, dat nummer dat je pas kan aanvragen wanneer je 2 weken in het land bent en dat je dan 2 of 3 weken later in de brievenbus krijgt... tel maar uit tot 22 augustus. Ikzelf kan geen social security number krijgen (als afhankelijk huisvrouwtje, remember). Dus, nu moet ik een W-7 indienen om een Tax Identification Number te krijgen dat dan kan ingevuld worden in die W-9. Ok, in principe.

Zie hier de praktijk: Wij gisteren naar de IRS in de verderop gelegen stad. Nummertje trekken en wachten. Oeps, jullie zijn in het verkeerde kantoor. Allé hop, opnieuw nummertje trekken en wachten. Dan komen we voor die beambte en moeten we een x-tal vragen beantwoorden en ondermeer aangeven dat we dat nummer nodig hebben voor de Belgische bank om te kunnen belastingen betalen aan de VS (bepaald vakje aankruisen op een blad). Dan vraagt hij - en let nu goed op - heb je een bewijs van je bank (ondertekende brief) waarin de reden staat waarom je een Tax Identification Number moet aanvragen... Euh... neen, omdat jullie graag willen weten hoeveel geld op onze rekening staat om belastingen te kunnen innen misschien!?! 't Is voor jullie dat we hier zijn he mannen, onze bank zou ook liever die zever niet willen hoor!?! Natuurlijk hebben we gewoon onze vriendelijkste glimlach opgezet en geantwoord: no, I only have a document in Dutch and an email from the bank but neither of them are signed. Thank you so much for this information, I really didn't know...

Geen probleem, zegt de man, dan kom je gewoon maar even terug (45 min heen, 45 min terug) wanneer je die brief hebt. Enne, btw, ik heb je een favor gedaan hoor, want de aanvraag duurt 6 tot 8 weken en als die brief er niet bijzit dan had je na die tijd een afwijzing gehad en moest je opnieuw 6 tot 8 weken wachten. Zijn jullie nog mee? Toegekomen op 29 juli, stel aanvragen W-7 vanaf eerste dag, 7 weken wachten op nummer, dan aanvragen W-9, naar België sturen en dit allemaal voor 22 augustus. Ik denk het niet.

En zo gaat dat hier constant. Ik praatte met het Deense moeder aan de schoolpoort en die zei exact wat ik dacht: 'In Denemarken hadden we al lang iets gehad van: steek die belastingen daar waar de zon niet schijnt' (allé, ja in iets properdere bewoordingen). Maar ja, hier kan je dat niet he want voor je het weet zit je op het vliegtuig terug.

We frustreren er ons niet echt in hoor, maar we staat hier wel dagelijks verwonderd te kijken naar die absurde film en doen echt ons best om mee te spelen. Alleen zijn ze vergeten ons vooraf het script door te sturen...

2 opmerkingen: