zaterdag 17 februari 2018

Shootings

Er vonden dit jaar al 17 schietpartijen plaats op een schoolterrein. Dat is gemiddeld eentje om de 63 uur! Kan je je dat voorstellen? En dan tellen we de 'ongelukken' met papa's geweer er nog niet bij. En de familiedrama's en caferuzies ook nog niet.

Over de meeste schietpartijen hoor je niets. Enkel wanneer er 'voldoende' (...) doden zijn, wordt het nieuws gehaald. Na een incident zoals in Parkland, in Florida, zijn de mensen verontwaardigd. 'Hoe is dit mogelijk?' 'Hadden we dit niet kunnen voorkomen?' 'Laat ons gaan protesteren!' En ook: 'Leerkrachten moeten wapens kunnen dragen!'

Hoe is het mogelijk dat een eeuwenoude toevoeging aan de Onafhankelijkheids-verklaring (second amendment, 1791) nog steeds zulk een groot effect heeft op het dagelijkse leven? Hoe is het mogelijk dat gevechtswapens vrij kunnen gekocht worden? Waarom verkoopt de supermarkt kleine roze en lichtblauwe geweren die handig in de hand liggen bij je 8-jarige? En dan zijn de mensen verontwaardigd?!

En moest men nu na een incident zoals op woensdag eens massaal beginnen wapens vernietigen. Dat zou tenminste een signaal zijn. Maar, neen hoor, ieder groot schietincident doet de verkoop van wapens stijgen. Na de schietpartij in Las Vegas kon men het aantal bestellingen amper nog aan. 'Guns don't kill people', een vriendin van mij zei het me gisteren nog... Neen, inderdaad, een geweer schiet niet vanzelf maar als het niet beschikbaar is wanneer je flipt, kan je het ook niet gebruiken!

Stel je maar eens voor dat iedere leerkracht een geweer mag dragen. De scholen zullen nog eens zo onveilig zijn. Deze week vertelde de zoon dat een klasgenoot een stoel heeft kapot geklopt in zijn klas, en daarna de directrice geschopt heeft. Ze lag op de grond. En wat als dat kereltje dan haar wapen zou afnemen? En de dochter vertelde over haar klasgenoot die op dinsdag zijn chromebook uit de venster van de eerste verdieping naar beneden heeft gegooid. Ferm! Een grote, stevige 14-jarige die les krijgt van een kleine, frele leerkracht. 

En dan krijgen we op donderdag een mailtje met informatie over alle veiligheidsmaatregelen in onze school. Er is continu een politieagent aanwezig. Iedere klas heeft een paniekknop die rechtstreeks in verbinding staat met patrouillewagens van de politie. Vier maal per jaar oefenen ze een lockdown drill. De kinderen moeten zich dan een kwartier in een kast of onder hun bureau of in een toilet verstoppen. Op de duur geraak je eraan gewend, maar die eerste keren zijn vrij indringend. Natuurlijk kan je de school ook niet zomaar in of uit. De deur is op slot en een camera registreert wie er voor de deur staat. Maar, al die maatregelen waren er ook in Florida...

Twee weken geleden werd een Chinese student van Virginia Tech gearresteerd wegens verboden wapenbezit. Luister goed: hij had een bepaald geweer, dat hij legaal mocht bezitten. Hij had ook een bepaalde magazine met kogels, dat hij legaal mocht bezitten. Maar, als vreemdeling met een bepaald visum, mag je dat geweer niet hebben met die kogels. Ben je nog mee? Dus, je mag gerust die twee zaken apart hebben, maar eens je die kogels in dat geweer steekt, ben je strafbaar. De politie was op de hoogte van de aankopen van die kerel en is hem gevolgd tot op het schiettterrein hier een beetje verder en vanaf het moment dat hij de kogels in het geweer stak, is hij gearresteerd geworden. Really???

Daar kan ik me wel aan ergeren se, aan de hypocrisie en scheve redeneringen van een heel pak Amerikanen. Ik las net een bericht van een van de papa's van iemand die school loopt daar in Florida en hij schreeft het volgende: "Here is the deal I want to cut. We get to keep and destroy all of your assault weapons and you get to keep your thoughts and prayers". Als je echt meeleeft met de situatie, doe dan zelf je wapens weg; groot of klein, jacht- of gevechtswapens. Natuurlijk kan er ook een mes of een auto als wapen gebruikt worden, maar dan heb je tenminste nog een kans om er heelhuids vanaf te komen.

Bah!





1 opmerking: