dinsdag 30 januari 2018

High school, deel 2

Ik heb toch nog het een en ander te vertellen over high school. De dochter had vorige week ook nog een 'field trip' naar high school. Als ouder moet je trouwens altijd expliciet de toestemming geven voor 'field trips', zelfs al gaat dat over een uitstapje op 500 meter van de huidige school. Oh ja, en ieder jaar in middle school geeft de verpleegster ook een beetje seksuele voorlichting. Ook daarvoor krijg je een formulier mee naar huis. Dat formulier biedt de optie om je kind uit te schrijven voor die lessen. De seksuele voorlichting wordt natuurlijk aan jongens en meisjes apart gegeven. Tja, je zou als jongen plots maar eens iets te horen krijgen over de menstruele cyclus! Oh my!

Anyway, een uitstap naar high school dus. In kleine groepjes konden ze kennismaken met de verschillende meer beroepsgeorienteerde opleidingen. Ze bezochten de industriele keuken (en kregen vers gebakken koekjes), een fotolab, een 'ziekenhuiskamer' met volwassen poppen in bed en gordijntjes tussen de bedden, en de preschool. Ja, high school heeft ook een eigen preschool, met echte 3- en 4-jarigen. De studenten die leren voor kinderverzorging lopen ter plaatse stage, in hun eigen school. Hoe chique is dat?!


Er is ook een vak waarin je voor babies leert zorgen. Daar 'gebruiken' ze geen echte baby voor, maar wel een robotbaby. De verzorger van dienst draagt een armbandje dat haar gedrag naar de baby toe registreert. De robotbaby huilt, 'drinkt' (maakt drinkgeluidjes), heeft een volle pamper (geen idee hoe dat werkt) en kan gelukkig zijn. En weet je nu wat? Die baby gaat mee naar huis in zijn (?) eigen maxicosi! Vorige week zat het buurmeisje op de schoolbus met haar baby. De dochter kwam superenthousiast thuis en wil dadelijk van vak switchen. Ze wil ook zo'n baby mee naar huis! Wel, als dat gebeurt dan mag ze in de gastenkamer in de kelder gaan slapen, want, oh ja, die baby huilt natuurlijk ook 's nachts.


Je kan ook heel erg veel vakken online volgen. Ik sprak al over Latijn, maar het kan nog veel gekker. Blijkbaar kan je PE (Physical Education, turnen dus) ook online doen. Wanneer je daarvoor kiest, kan je dat doorheen het jaar volgen, in je vrije tijd, of je kan dat in de vakantieperiode voor de start van het schooljaar volgen. Blijkbaar heeft PE in het 9de enkele theoretische lessen, met tests, en voor de rest moet je in het totaal 60 uur bewegen. Je hebt een app, Fitbit of gelijk welke 'registratietool' nodig om te registreren hoeveel je bewogen hebt. In de vakantie betekent dat dat je kan gaan zwemmen, fietsen, wandelen in de bossen, ... De dochter vindt dat veel aantrekkelijker dan elke dag sit-ups doen en rondjes lopen in de gigantische en perfect uitgeruste turnzaal, waar menig Vlaams burgemeester enkel maar van kan dromen. Ze gaat dus proberen om dat vak PE op voorhand af te leggen. Daardoor komt er ruimte in haar schema om een extra vak te nemen, zoals bijvoorbeeld het 'breng eens een baby mee naar huis' vak.

De superslimme vriendin van de dochter volgt dit jaar al Chemie 1, online. Ze besteedt er haar hele weekend aan. Dat lijkt me nu ook niet heel gezond. Die vriendin volgt trouwens ook het high school vak Aardrijkskunde, op momenten waarop de andere studenten Titan hebben. Titan duurt 40 minuten en houdt soms bijlessen in, soms het maken van je huiswerk of het afleggen van een SOL-test van vorige jaren, soms lezen, soms een film, soms een tijdje buitenspelen, ... Het is een beetje een rommelvak, maar het biedt soms toch iets of wat pauze in hun volle schema. Geen pauze gegund voor de superslimme vriendin! Volgens mij mikken ze om dat meisje in Harvard binnen te krijgen. De druk op die jongeren is hier soms zo hoog. Vanaf high school doe je alles om je CV op te smukken zodat je later kan worden geslecteerd door de betere universiteiten. A's alleen zijn niet langer voldoende. Men kijkt naar je vrijwilligerswerk, naar je deelname aan clubs, ... Alles telt. High school biedt dan ook meer dan 80 clubs aan die na school en soms tijdens de schooluren (op zes clubdagen) samenkomen. Er zijn clubs met (district, staats- en wereldwijde) competities zoals robotics (oh ja, dat doet de superslimme vriendin ook al), marketing en 'future business leaders of America' (yes ma'am!). Daarnaast zijn er ook de 'gewone' clubs zoals schaken, theater, muziek, dans, auto's, ... en de 'ongewone' clubs zoals de 'Make a wish-club', de 'Children's Cancer Association' en de club die geld inzamelt voor kinderen met een open lip en/of gehemelte (Operation Smile club). Hoe cool is dit!?!

Zou ik nu uitgepraat zijn over high school? Ik ben begot enthousiaster dan de dochter zelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten