dinsdag 19 januari 2016

De start van een nieuw semester

Laat ons deze week een beetje relaxter starten, ok? Laat ons beginnen met een Martin Luther King's day: geen school op maandag. Ideaal nu het zo koud is. En dan dinsdag, laat ons dan twee uur later starten met de scholen. Ja, min 13 is wel heel erg koud om op de schoolbus te wachten he. Gelukkig had onze buurvrouw op de een of andere manier over deze late start gehoord, anders hadden we daar gestaan om half 8, aan een gesloten Middle School. In tijden van koude en nood moet ik er dus aan denken om voor het slapengaan de website van de county te checken. Ik ben nochtans ingeschreven op alle mogelijke noodcommunicatiemiddelen (email, gesproken boodschap via email en telefoon) maar dit keer heeft men gewoon een berichtje op de website geplaatst.

Morgen start ook het 'echte' academiejaar voor de echtgenoot. Vanaf deze week geeft hij drie klassen. Twee keer Marketing & Ethiek en een doctoraatsseminarie. Hier is het ondenkbaar dat je lesgeeft in een grote aula voor een massa studenten. Neen, hier delen ze de groepen op in maximum 50 en moet je het vak meerdere keren geven. Zijn er te veel groepen, dan werven ze gewoon iemand bij aan. Ja, hier lijken de budgetten wel mee te vallen. Studenten betalen ook wel erg veel per academiejaar: 30.000 $ als je niet in de staat woont, 13.000 $ indien wel en dan nog een extra 8.200 $ voor kost en inwoon, hoewel dat nog kan varieren afhankelijk van je meal plan. De schaduwkant hiervan is dat ze ook erg veel verwachten van een lesgever. Je krijgt hier bijna het gevoel dat ze hun graden kopen. Het worden dus spannende weken! Weet je dat we trouwens een verzekering hebben genomen tegen schadeclaims? Misschien geen overbodige luxe, de diplomatie van de echtgenoot indachtig. Voor 10 dollar per maand worden wij bijgestaan door een advocaat, indien nodig. Better be safe dan sorry! En de deur van het bureau altijd laten openstaan als je een student ontvangt! En niets negatiefs opschrijven over het werk van de student! Copy paste is snel gebeurd.

Vorig semester begeleidde de echtgenoot enkele honour students. Studenten die extra honour vakken mochten opnemen, waaronder het uitvoeren van een onderzoek met begeleiding door de echtgenoot. Een van die superstudenten vraagt uitstel voor het inleveren van haar paper. 'Maar', mailt ze, 'de paper die ik volgende week zal indienen zal awesome zijn'... Geheel onverwacht blijkt de week erna die paper toch niet zo awesome... De echtgenoot roept de studente in zijn bureau, laat de deur open en vertelt haar wat beter kan en hoe ze dat het beste aanpakt. Enkele dagen later een email: 'Sorry professor, maar ik laat je vak vallen'. Kan je je dat inbeelden? Al het werk is zo goed als gedaan. Je moet alleen maar een paper herwerken! Maar neen, het risico op een niet A is zo groot dat ze liever helemaal opnieuw starten met een ander vak. Dat komt er dus van als je ouders je al awesome vinden wanneer je je neus snuit!

Ik ben ook benieuwd naar wat de studenten gaan vinden over de inhoud van het vak. Ethisch betekent niet exact hetzelfde in verschillende culturen. Als bedrijf heb je in ons land wat dat betreft toch meer verantwoordelijkheid dan hier. Je komt sneller weg met dingen, denk ik. Hier klaagt iedereen je gewoon aan, ook al zijn verbrande billen volledig te wijten aan iemands onhandigheid met die beker koffie (No way! Er had op die beker maar moeten staan dat koffie heet is!). In Belgie moet je al serieus gedupeerd zijn, wil je een bedrijf aanklagen. Anderzijds hebben we wel een sterkere regelgeving. Hier zie ik nog steeds reclame voor sigaretten in tijdschriften. En mag je trouwens iemand betalen om voor jou in de rij te gaan staan om tickets te bekomen voor een concert of sportwedstrijd? Want ja, niet iedereen heeft voldoende geld om iemand te betalen. En wat als die aanschuiver een dakloze is? Is het dan ethischer? Ja, 't wordt nog boeiend dit semester. Al zal ik het allemaal toch een beetje met een klein hartje van aan de zijlijn volgen...

1 opmerking: