donderdag 10 december 2015

Het gevaar van een verrassing

Zo waren we gisteren op een verrassingsfeestje voor de 40ste verjaardag van een vriend. Iedereen moest langs de zijkant van het huis binnengaan en zich verstoppen in de kelder. Een kelder hier is van een heel ander niveau dan een kelder in Belgie. De kelder is vaak ingericht als een extra speel-, tv- of sportruimte (man cave...) en kan met een schuif- of andere deur toegang geven tot de tuin. Vooraan bevindt de woonruimte zich op het gelijkvloers, maar achteraan is het dan de kelder. Ok, dus stiekem binnenglippen via de kelder. Staan we daar allemaal te wachten in het halfdonker, stelt een van de vrienden de vraag of de jarige een wapen in huis heeft. Want, stel je maar eens voor dat hij iets hoort en met dit wapen naar beneden komt, nog voor zijn vrouw haar 'schat er komt een rare geur uit de kelder, ga eens kijken'-verhaal heeft afgestoken...

Is dat nu niet verschrikkelijk? Is dat nu echt niet verschrikkelijk dat je je op dat moment moet gaan zorgen maken over wapens? Nu, van hen weten we dat ze geen wapens hebben, maar wat met al die andere kennissen en vrienden? Je kan alleen maar hopen dat die ouders hun wapens achter slot en grendel hebben zitten zodat daar geen ontdeugende zoon plots een wapen kan tevoorschijn halen om stoer te doen tegen ons testosteronbommetje!

Het recht op het dragen van wapens staat hier effectief in de grondwet. Toen Amerika nog maar net verlost was van de Britten, wilde men het risico niet meer lopen om nog gedomineerd te worden door eender wie. Omdat het federale leger iets nieuws was en nog niet te vertrouwen, had elke staat het recht op het hebben van een eigen gewapende militie: burgers die de vrije staat wilden bewaken en verdedigen. Dat deze situatie 3 eeuwen later niet echt meer van toepassing is, wil er precies niet in. Bovendien is men hier heel fel gericht op vrijheid. Inmenging van bovenuit is simply not done. Een overheid mag toch het recht op het verdedigen van uw gezin niet aan banden leggen?! Het is zelfs zo erg dat er op sommige plaatsen reclame wordt gemaakt met Santa voor wapens (You never know who's coming down your chimney) of je gewoon, als politica, je hele familie en wapenarsenaal op een kerstkaart zet... Dit blijft toch een hele moeilijke om te bevatten hoor!!!



2 opmerkingen: