dinsdag 8 december 2015

Delen en geven

Er zijn hier mogelijkheden te over om iets te geven of mee te werken aan een goed doel. De scholen organiseren tal van activiteiten (bv. boekenbeurs, parking football) waarvan een deel van de opbrengst naar de school gaat. In Middle School krijg je altijd de vraag of je voor een uitstap een centje extra wil geven om een ander kind, dat het thuis minder breed heeft, te sponsoren zodat hij/zij ook op uitstap kan gaan. Scholen en buurten zamelen spullen in voor Thanksgiving of voor kerst voor zij die het moeilijk hebben om een feestmaal op tafel te zetten. En Christiansburg organiseert al 33 jaar een week lang een Christmas Store.

De Christmas Store richt zich tot gezinnen met kinderen tot 17 jaar, op personen met een ernstige ziekte of handicap en personen ouder dan 61. Enkel zij die aan de hand van hun belastingsbrief kunnen bewijzen dat ze een laag inkomen hebben, mogen komen shoppen. De inhoud van de winkel komt tot stand door giften via onder meer scholen, bedrijven en grote supermarkten. Het gaat vooral over nieuwe spullen: winterkledij, speelgoed en fietsen, keuken- en andere huishoudspullen en voeding. In de school van de dochter zamelde men voedingswaren in en in die van de zoon nieuwe winterjassen, handschoenen en mutsen. Je kan al voor 10 dollar een mooie winterjas kopen in Walmart dus zo overdreven is de vraag naar nieuwe kledij niet.


De winkel bevindt zich in een supergrote ruimte, helemaal ingericht en versierd voor de gelegenheid. Iedereen die toegelaten wordt, mag gratis spullen uitkiezen. Aan iedere 'stand' wordt men begeleid en krijgt men info over hoeveel men mag meenemen. Tof is ook dat niet alleen ouders speelgoed mogen kiezen voor onder de kerstboom, maar ook de grootouders. Voor hen is er een aparte grootouderhoek. En na de non-food, krijgt men een nieuwe kar voor de food. Ondergetekende is mede verantwoordelijk voor het aanvullen van de voedingsrekken. Van op ieder schap mag men een product kiezen en bij de 'mixed food' probeer ik altijd een pak koekjes of chocolade te leggen wanneer ik een jonge mama zie aankomen. Vaak wordt die lekkernij meegenomen, maar soms zie je hen ook bewust een pak suiker of een pak rijst nemen. Iedereen krijgt ook nog een grote kartonnen doos vol etenswaren mee, aangepast aan de samenstelling van het gezin.

Per shift (voormiddag, namiddag of avond, van dinsdag t.e.m. zaterdag) doet men een beroep op minstens 100 vrijwilligers. Vorig jaar werden er 1594 gezinnen geholpen. Ik vind het gewoon fantastisch en kan niet wachten om morgenvroeg terug te gaan helpen!

3 opmerkingen:

  1. Cool! Ziet er inderdaad uit als een echte winkel. Fijn dat zo iedereen toch een beetje Kerst mag beleven...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou het zijn omdat de maarschappij minder voorziet, dat de mensen meer doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou het zijn omdat de maarschappij minder voorziet, dat de mensen meer doen?

    BeantwoordenVerwijderen