maandag 20 april 2015

Met een beetje goede wil

Om een rekening te mogen openen in de VS, moet je een adres hebben. Een rekening is best wel handig om een aantal zaken al van op afstand te kunnen betalen. Het voorschot voor ons huis bijvoorbeeld. Dit moest betaald worden voor 15 april. Het gaat gelukkig maar over 5% van de verkoopprijs. De rest moet pas gestort worden wanneer het huis effectief af is. Maar bon, een rekening dus. Omdat wij wel al een adres hebben (Ja hoor! Alleen nog geen huis of een brievenbus maar wel al een stukje grond met een huisnummer), mochten wij in december dus een rekening openen. Vol vertrouwen 'wiren' wij dus geld richting Blacksburg. Op nagenoeg twee seconden had de loketmedewerkster het geld van onze rekening doorgesluisd. Maar eer dat geld toegekomen was... Een halve week wachten: niets. Een hele week wachten: niets. Een hele week en een dag wachten: yes! Vol goede moed proberen we het geld over te schrijven naar de rekening van de bouwfirma via internetbanking... Wat dacht je? Onmogelijk. Contactcentrum gecontacteerd en blijkt dat je een Social Security Number moet hebben om geld te mogen overschrijven. Dat nummer krijg je alleen wanneer je wettelijk in de VS verblijft. Als emigrant kan je dit pas aanvragen na een week of twee in de VS te zijn en krijg je dit nummer dan een week of drie later in de brievenbus. Je mag dus wel geld op je rekening zetten, maar als je je niet in levende lijve aanbiedt, kan je dat geld dus niet 'verplaatsen', tenzij met een cheque (dat wordt dus een cheque voor de gasfirma, voor de elektriciteit, voor het water, ...).

Allé hop, maar weer een telefoontje richting VS. Na enkele pogingen eindelijk doorverbonden met de filiaalhouder van onze bank. Omdat er zich niet iedere dag Belgen aanmelden in zijn kantoor, wist hij gelukkig nog wie we waren en bleek hij bereid om voor ons een cheque uit te schrijven die de bouwfirma dan kon komen halen. Mission Completed!

En we hebben bericht gekregen dat we een huis kunnen huren vanaf juli totdat ons huis af is. Dus geen verblijf in een motel of hotel, geen camper op de oprit (mag trouwens niet volgens het 'wijkreglement') en geen tentje in de tuin. Een heel huis met keuken, badkamer, bedden en wie weet nog wat kookgerief, om de tussenperiode te overbruggen. Kijk se, met een beetje goede wil komt het nog wel allemaal in orde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten