zondag 1 maart 2015

English and the kids

Hoe bereid je je kinderen voor op een volledig Engelstalige omgeving? Hoe zorg je ervoor dat ze zich in het begin niet helemaal verloren voelen en dat ze niet dadelijk het eerste beste vliegtuig terug willen nemen? Volgens de ESL (English as a Second Language)-leerkracht doe je dit door iedere dag Engels aan te bieden. Iedere dag dus. Onze English Sundays schieten dus duidelijk een dag of zes tekort... maar ja, je kan toch moeilijk tussen het huiswerk, het eten, de naschoolse activiteiten, ... Engels oefenen?

Dus hebben we besloten om tussendoor wel wat Engels te 'gebruiken' maar vooral op de vrijere dagen echt Engels te oefenen. Op woensdag, zaterdag en zondag wordt er hier dus hard gewerkt. Met frisse tegenzin, dat wel. De hulpmiddelen die wij hiervoor gebruiken zijn:

  1. razkids.com : een website die je verhaaltjes leert lezen van niveau aaa, over A, tot Z. Ieder verhaaltje wordt eerst voorgelezen, dan moet je zelf lezen en dan krijg je een quiz waarmee wordt nagegaan of je het verhaal hebt begrepen. Dit programma werkt naar ons gevoel wel. De kinderen hun woordenschat en correctere uitspraak neemt toe, soms zienderogen, soms eerder impliciet. Het goede eraan is dat ze impliciet ook zinsconstructies leren. 
  2. duolingo.com een website (en app) waarmee je vooral je woordenschat oefent en ook leert schrijven. Goed als afwisseling met het lezen van verhaaltjes.
  3. starfall.com : ideaal om te starten met jongere kinderen. Voor de zoon van 8 was dit in het begin beter dan te starten met echte verhaaltjes.
  4. Oefenboeken eerste, tweede en derde leerjaar uit de VS. Type werkboeken dat we hier kennen voor in de kleuterklas en voor rekenen. 
  5. Kleine leesboekjes voor het eerste leerjaar, op verschillende 'AVI' niveaus
Of  dit alles zal verhinderen dat ze zich in het begin zullen buitengesloten en wat ongelukkig zullen voelen, weet ik niet. Maar we doen ons best om ze toch een zo groot mogelijke Engelse bagage mee te geven. Evaluatie binnen enkele maanden... Ahum, binnen vijf maanden!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten