vrijdag 16 december 2016

Stille nacht, donkere nacht

We zaten gezellig samen aan de keukentafel, de dochter en ik. De mannen waren gaan basketten, de ene als trainer, de andere als trainee. De dochter was opzoekingswerk aan het doen voor haar Christmas Carol-project op haar Chromebook. Ikzelf was druk aan het Candy Crushen. En toen werd het plots donker. Geen kerstlichtjes meer, geen licht meer boven de tafel, geen muziek, geen internet, geen verwarming, geen warm water/douche voor de basketters. Stroompanne, om 5:10 pm. Het was weer eens wat anders.

Met de hulp van het resterende beetje zonlicht van buiten, gingen we snel op zoek naar zaklampen (he, spellingscontrole maakt van dit woord 'zatlappen', dat zou wat zijn...), kaarsen en lucifers. Gelukkig hadden we deze vorig jaar ingeslagen, toen de sneeuwstorm voor de deur stond. Onze spooky lantaarn van Halloween kwam ook opnieuw van pas. Met een klein hartje zette ik de schakelaar van onze haard aan. De schakelaar ziet er net hetzelfde uit als deze van de verlichting maar werkt blijkbaar niet op elektriciteit. Yeah, warmte in huis! Dat heb je met die nieuwe verwarmingstoestellen, die doen niets zonder elektriciteit. En te zeggen dat we nog getwijfeld hebben om die (prijzige) haard erbij te nemen bij het bouwen van ons huis... Hou je maar warm bij -8 graden, in de vooravond. Het voordeel van die temperatuur is dat je het materiaal vanuit de frigo wel kan koud houden buiten. Koken was er gisteren dus niet bij. Water nemen van aan de frigo lukte ook niet (mental check: meer flessenwater kopen - water van kraan smaakt echt slecht). En de voiture van de echtgenoot, die mocht voor het eerst een nachtje buiten slapen.

Appalachian Power kreeg haar grid terug aan de praat rond 9 uur, voor een uurtje. Dan was het opnieuw even om zeep. Nu, we waren nog bij de goede. Het andere stuk van Blacksburg heeft pas vandaag, om 3 uur in de namiddag, opnieuw stroom.

Het wordt tijd om onze valiezen te pakken en een paar weken in het 'warme' Belgiƫ te spenderen. Daar komt de temperatuur overdag toch nog boven de 0 graden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten