woensdag 28 september 2016

Presidentsverkiezingen, deel 1

En zo gebeurde het dat we met z'n twee voor de buis zaten om ons allereerste presidentiƫle debat bij te wonen. Best wel speciaal. Niet dat we overlopen van enthousiasme voor een van beide kandidaten, maar de ene wekt al wat meer - negatieve - emoties op dan de andere... En deep down moet ik toegeven dat ik het wel fijn zou vinden moest de volgende president van zo'n grootmacht als de US, eens een vrouw zijn.

Dus, glaasje wijn op tafel, kussen opgeschut, brilletje gepoetst en klaar voor 1,5 uur entertainment. Ja wadde. Trump deed in het begin nog zijn best om op de gestelde vragen te antwoorden maar na een minuut of 20 was het om zeep. Toen begon het 'Hillary bashen', het afgeven op de Mexicanen en de Japanners, soms ver onder de gordel. In het begin liet zij de zaken nog passeren en bleef op de vragen antwoorden, maar na een tijdje kwam er toch ook slijk vanuit haar hoek.

Het enige wat die man eigenlijk gezegd heeft, is dat Hillary het al 30 jaar verprutst heeft en het nu tijd is voor verandering. En weet je wat, heel veel Amerikanen vinden dat ook. Men wil terug een middenklasse die effectief middenklasse is en blijft, en men wil zijn geld niet zien verdampen na enkele jaren. Men wil jobs, men wil een eigen huis en een opleiding kunnen betalen. Geef ze eens ongelijk! Maar of Trump dat zal kunnen realiseren is een vraag waar je zo het antwoord toch al op weet! Iemand die er altijd de kantjes al vanaf heeft gelopen, die constant mensen beledigt en altijd eerst voor zichzelf heeft gezorgd, gaat nu niet plots naar beneden kijken en die middenklasse naar boven trekken. Komaan!

Meer dan een uur lang is Trump zo blijven afgeven op Jan en alleman, terwijl Hillary nog een beetje inhoud heeft gegeven. En weet je nu wat? Iedere nieuwszender, behalve CNN, vindt dat Trump het debat gewonnen heeft! Seriously?

Ik krijg er schrik van. Als iedere Amerikaan die verandering wil en/of geen vrouw boven hem (ja, zeg maar gerust hem) wil, op Trump gaat stemmen, dan zijn we/ze hier gejost. Het is maar te hopen dat de meest intelligente Amerikanen gaan stemmen. Hier in ons universiteitsdorp heeft een verkiezingsbord van Trump gestaan. Twee weken en toen is dat verdwenen. Nu, ik zie ook geen borden van Hillary, maar bon...

We gaan het weekend voor de verkiezingen naar Washington. Ik ben eens benieuwd hoe hevig de verkiezingsstrijd daar woedt. Spannend toch hoor!


1 opmerking:

  1. Grappig. Fin. Hier zeggen kranten dat of niemand won, of clinton er toch als de sterke uitkwam.

    Ik ben al meer dan den jaar doodsbang van die gast. Terwijl er hier nog met trump werd gelachen, liepen de koude rillingen bij mij al over mijn rug.
    Negatieve gevoelens? Onderstatement.

    Niet alleen in de vs gaan ze gesjost zijn met trump. De hele wereld. Dat is die gast die zegt dat de klimaatopwarming een complot van de chinezen is.

    Absoluut geen goed oog op. Ik hoop dat iedereen daar in de vs die wat verder kijkt dan zijn eigen belangen, elke vrouw, iedereen met wat donkere kleur, zijn/haar verstand gebruikt, gaat stemmen, en niet op de verkeerde...

    BeantwoordenVerwijderen